Bizi Takip Edin

SKB Haberleri

Sigarasız Toplum ve Çevre Eğitimi / Bartın

20.01.2008

Sağlığı ve tüm halkın yaşam kalitesini arttırmayı kent gündeminin en başına taşıyan Sağlıklı Kentler Birliği, sigara ve sağlık etkileri konusunda farkındalık yaratmak, yerel yönetimlerin konuyla ilgili yapabilecekleri projelerle ilgili fikirler geliştirmek ve deneyimleri paylaşmak amacıyla, 18–19 Ocak 2008 tarihleri arasında, Bartın’da Sigarasız Toplum ve Çevre Eğitimi düzenlemiştir. Bartın Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen eğitim programına üye belediyelerden 34 katılımcı iştirak etmiştir.

Programın ilk günü saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlamış ve Sağlıklı Kentler Birliği Başkanlığı adına Jülide Alan, Sağlık Bakanlığı adına Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Hasan IRMAK ve Bartın Belediye Başkanı Ahmet ALTINTEL’in açılış konuşmalarıyla devam etmiştir. Açılış konuşmalarının ardından eğitim programı başlamıştır.

Eğitim programının ilk oturumu Türkiye’de Sigara Kullanımının Epidemiyolojisi hakkında olmuştur. Prof. Doktor Nazmi BİLİR Türkiye’de sigara kullanımı sıklığı ve yaygınlığından başka sigara kullanımı çok çeşitli veriler sunmuştur. İlk günün ikinci oturumu Yrd. Doç. Dr. Pınar PAZARLI tarafından Tütün Kullanımının Sağlık Üzerine Olumsuz Etkileri üzerine gerçekleştirilmiştir. Sigaranın en önlenebilir erken ölüm sebebi olduğunu belirten Pazarlı sigaranın aynı zamanda tüm ölümlerin %14-20’sine sebep olduğunu bildirmiştir.

Öğleden sonraki ilk oturum Ulusal Tütün Kontrolü Programı Sorumlusu Dr. Toker ERGÜDER’in Tütün Kullanımının Ekonomik Etkisi üzerine gerçekleştirilmiştir. Dr. Toker ERGÜDER’in sunumunun ardından söz alan Marmara Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif DAĞLI, Tütün Kullanımı ile İlgili Çarpıcı Gerçekler ve Endüstri Taktikleri adlı sunumunda Türkiye’de ve dünyanın çeşitli ülkelerinde tütün endüstrisinin sigara kullanımını artırmaya yönelik stratejilerinden örnekler göstermiş ve Türkiye’de tütünle mücadele konusunda yapılan çalışmalar ve katedilen yol konusunda bilgi vermiştir. Prof. Dr. Elif DAĞLI’nın ardından söz alan Yrd. Doç. Dr. Pınar PAZARLI Pasif İçicilik hakkında detaylı bilgiler vermiştir. Öğleden sonraki son oturum Prof. Dr. Nazmi BİLİR tarafından gerçekleştirilmiştir. Sağlıklı Kent – Sigarasız Kent başlıklı bu oturumda, Prof. Dr. Nazmi BİLİR öncelikle Dünya Sağlık Örgütü’ne göre sağlıklı kent kavramından bahsetmiş ve arkasından tütünle mücadele kanununda yapılan değişiklik ve yeni yasa ile benzerlikler gösteren yasaların uygulandığı ülke ve kentlerden örnekler vermiştir.

Toplantının ikinci günü sabah oturumu Ulusal Tütün Kontrolü Programı Sorumlusu Dr. Toker ERGÜDER’in Dünyada ve Türkiye’de Tütün Kontrolü Çalışmaları adlı sunumu ile başlamıştır. Dr. Toker ERGÜDER’in sunumunun ardından Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilal ÖZCEBE Gençleri Tütünden Korumak için Yerel Yönetimlerin Yapabilecekleri konusunda bir sunum gerçekleştirmiş ve sırasıyla adolesan dönem ve özellikleri; sağlık sorunları; Türkiye’de gençler; gençler ve tütün kullanımı; sağlığın geliştirilmesi yaklaşımı ve belediyelerin yapabilecekleri konularını gündeme getirmiştir.

Eğitim programının son oturumu bir tartışma paneli şeklinde organize edilmiş ve katılımcılar ve panelistler arasında yerel yönetimlerden beklenenler, olanak ve zorluklar konusunda görüş alışverişinde bulunulmuştur. İki günlük eğitim programının ardından toplantı plaket töreni sonunda tamamlanmıştır.

Program ve sunuşlar

18 OCAK 2008

8.30-9.30 KAYIT / AÇILIŞ SAYGI DURUŞU VE İSTİKLAL MARŞI

9.30–10.00 AÇILIŞ KONUŞMALARI
• Sağlıklı Kentler Birliği Başkanlığı
• Uzm. Dr. Hasan Irmak – Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı, SAĞLIK BAKANLIĞI
• Ahmet ALTINTEL, Bartın Belediye Başkanı

11.00
EĞİTİM AÇILIŞ

11.00 – 11.45
Prof. Dr. Nazmi BİLİR, Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı, Öğretim Üyesi “Türkiye’de Sigara Kullanımının Epidemiyolojisi”

11.45 – 12.30
Yrd. Doç. Dr. Pınar PAZARLI, Sakarya Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu “Tütün Kullanımının Sağlık Üzerine Olumsuz Etkileri”

12.30
ÖĞLE YEMEĞİ

13.30 – 14.15
Dr. Toker ERGÜDER Ulusal Tütün Kontrolü Program Sorumlusu (Bloomberg Küresel Girişimi), DSÖ Türkiye İrtibat Ofisi “Tütün Kullanımının Ekonomik Etkisi”

14.15 – 15.00
Prof. Dr. Elif Dağlı, Marmara Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD Öğretim Üyesi, “Tütün Kullanımı İle İlgili Çarpıcı Gerçekler ve Endüstri Taktikleri”

15.30 – 16.15
Yrd. Doç. Dr. Pınar PAZARLI, Sakarya Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu “Pasif İçicilik”

16.15 – 17.00
Prof. Dr. Nazmi BİLİR, Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı, “Sağlıklı Kent – Sigarasız Kent”

19 OCAK 2008

9.30 – 10.15
Dr. Toker Ergüder, Ulusal Tütün Kontrolü Program Sorumlusu (Bloomberg Küresel Girişimi) DSÖ Türkiye İrtibat Ofisi,
“Dünyada ve Türkiye’de Tütün Kontrolü Çalışmaları”

10.15 – 11.00
Doç. Dr. Hilal ÖZCEBE Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi “Gençleri Tütün Kullanımından Korumak için Yerel Yönetimlerin Yapabilecekleri”

11.30 – 13.00 Yuvarlak Masa toplantısı, Yerel Yönetimlerden beklenenler, olanak ve zorluklar

Moderatör: Prof. Dr. Nazmi Bilir, Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim üyesi

Uzm. Dr. Hasan Irmak, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Md. Yrd.
Sağlık Bakanlığı Tütün Kontrolü Çalışmaları

Belediye Temsilcilerinin Görüşleri

Bu Haberi Paylaşın