Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen yerel seçimler öncesinde verdiği bir sözü daha tutuyor; Çankaya Belediyesi, başkent Ankara’nın en büyük sorunu olan sahipsiz sokak hayvanları konusunda büyük bir adım atıyor. Taşdelen, “Sokak Hayvanları Hayata Katılıyor” başlığı altında Çankayalıya verdiği sözü tutarak, tek hamlede 10 önemli projeyi hayata geçiriyor. Var olan çalışmaları revize edip yenileriyle birlikte uygulamaya koyan Çankaya Belediyesi, sahipsiz sokak hayvanları için artık “Şanslı” ismini kullanacak. Eğitimden sahiplenmeye, aşılamadan barınağın rehabilitasyonuna her bir başlık için farklı proje geliştiren belediye çalışmalarına yeni yıl itibariyle başladı.
Yaklaşık 20 bin sahipsiz sokak hayvanının yaşadığı başkentte konuya en duyarlı belediye olarak çalışmalarına devam eden Çankaya Belediyesi’nin hayata geçireceği projeler şunlar: “Şanslı’nın Şansı Olun”, “Şanslı’yım Turuncu Küpeliyim”, “Şanslı Mahalleler”, “Şanslı’nın Renkli Evi”, “Yaşam Alanlarımıza Saygı Duyalım Birlikte Sevgiyle Yaşayalım”, “Şanslı’yız Çünkü Eğitim Şansımız Var”, “Haydi Evimize Gidelim”, “Bu Canlar Hepimizin”, “E-Şanslı” ve “Hem Şanslıyım Hem Çevreci”.
ŞANSLI’NIN ŞANSI OLUN
Sahip olduğu Türkiye’nin en büyük hayvan barınağı ile kentte yaşayan sahipsiz sokak hayvanlarını geçici sürelerle misafir eden Çankaya Belediyesi’nin yeni projeleri arasında en önemlisi “Şanslı’nın Şansı Olun”. Proje, sokaktan toplanarak barınağa getirilen ve tedavileri yapılan hayvanların sahiplendirilmesini hedefliyor. Barınaktan sahiplenilecek her sokak hayvanının aşıları ömür boyu Çankaya Belediyesi tarafından ücretsiz yapılacak. Barınaktan sokak hayvanı sahiplenmek isteyen vatandaşlar ayrıca www.sanslibarinak.org adresinden de Şanslıları görme fırsatı olacak.
“BU CANLAR HEPİMİZİN”
Sokak hayvanlarına ilişkin çalışmalarda sevginin ve duyarlılığın ön planda olduğunu vurgulayan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, “Bu Canlar Hepimizin” projesinde konuyla bağlantısı olan tüm kurumları ortak çalışmaya davet ediyor. Taşdelen, ilgili Bakanlıkların, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ve diğer ilçe belediyelerinin el ele verdiği takdirde sorunun her kesim açısından daha sağlıklı bir şekilde çözüme kavuşacağını söyledi.
ŞANSLI’YIM TURUNCU KÜPELİYİM
Sokakta yaşayan canlıların üremesini kontrol altına alabilmek adına başlatılan uygulamada belediye ekipleri aşıladığı hayvana küpe takıyor. Her belediyenin farklı renkte küpe takarak yaptığı çalışmada Çankaya Belediyesi’nin küpe rengi turuncu.
EVLERİ YENİLENİYOR
“Şanslı’nın Evi” olarak lanse edilecek Mühye’deki Çankaya Belediyesi Sahipsiz Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde de bir takım yenileme çalışmaları proje kapsamında başladı. Zemin iyileştirilmelerinin yapıldığı barınak ayrıca renklendirilecek.
TÜRKİYE’NİN CESAR MILLAN’INDAN EĞİTİM
Çankaya Belediyesi “Şanslıyız Çünkü Eğitim Şansımız Var” başlığı altındaki proje kapsamında Türkiye’nin sayılı profesyonel köpek eğitmenlerinden Tarkan Özvardar ile birlikte çalışıyor. Özvardar, hem belediyenin barınakta çalışan personeline eğitim veriyor hem de okullarda öğrencilerle bir araya gelerek sokak hayvanlarına nasıl yaklaşılması gerektiği bilgilerini paylaşıyor. Çankaya Belediyesi’nin barınakta çalışan veterinerleri de köpeklere temel eğitim veriyor. Eğitimde köpeklere sahibini tanıma, tuvalet eğitimi ve ‘dur-gel-bekle’ gibi basit komutlar öğretiliyor. İnsanların birçoğunda “Barınaktan alınan köpek uysal değildir” algısının olduğunu ancak bu algının tamamen yanlış olduğunu vurgulayan Özvardar, “Sevgiye ihtiyacı olan her canlının uysal ve öğrenebilir” olacağına dikkat çekiyor.
ŞANSLI MAHALLE OLMA ŞANSI
Çankaya Belediyesi’nin hayata geçireceği “Şanslı Mahalleler” Projesi kapsamında mahallesinde, sokağında ve sitesinde sokak hayvanına kucak açan mahalleler, “Şanslı Mahalle” unvanına sahip olacak.