Balkan Rumeli Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BALKANSİAD), E- Mobilite kavramını Bursa’ya taşıyarak, özellikle toplu ulaşımda çevre dostu elektrik araçların kullanılması için çalışmalara başladı.
BALKANSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aytuğ Onur ve BALKANSİAD Bursa İçin Projeler Komitesi Başkanı Aybar Uluca ile komite üyeleri Mümin Pekcan ve Hakan Demirtaş; Bursa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Hakan Koyunlular’ı makamında ziyaret etti.
Ziyarette, elektrikli araç kullanımının önemine vurgu yapan BALKANSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aytuğ Onur, “Bursa yeşili ile ün yapmış bir kent. Biz de bu kente E- Mobilite kavramını yerleştirerek, elektrikli araç kullanımı teşvik etmeyi, doğaya saygılı araçların şehir sokaklarında dolaşmasını istiyoruz” dedi.
DAHA YEŞİL BİR BURSA İÇİN E- MOBİLİTE…
E- Mobilite kavramının insanların ulaşım ihtiyaçlarını yeniden tasarlamak anlamına geldiğini söyleyen Aytuğ Onur, “Biz de Bursa’da yeni bir yapılanma olmasını, E-Mobilite kavramını şehir vizyonuna sokmak istiyoruz. Bursa’nın özellikle elektrikli araçlarla yapılan toplu ulaşımı ile Türkiye’ye örnek olmasını istiyoruz. Daha yeşil bir Bursa için karbon emisyonu olmayan elektrikli araçların Bursa’da olmasını arzu ediyoruz” diye konuştu.
Elektrikli araç kullanımının şehre birçok katkısının olacağının altını çizen Aytuğ Onur, “E- Mobilitenin şehrimiz vizyonuna katılması ile Bursa önemli kazanılar da sağlayacak. Zararlı gazların azalması ve trafik gürültüsünün azalması ile hayat kalitesi yükselecek. Ayrıca inovasyon ve teknoloji ile istihdam artması ve akaryakıta bağımlılık azalması ile ekonomimize olumlu yansıyacaktır” şeklinde konuştu.
BALKANSİAD olarak çevre dostu olan elektrikli araçların ulaşımda kullanılması ile ilgili çalışmalara devam edeceklerini vurgulayan Aytuğ Onur, konu ile ilgili şehrin paydaşlarını bilgilendirme toplantıları düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.
“BURSA E- MOBİLİTE’NİN BAŞKENTİ OLABİLİR…”
BALKANSİAD Yönetim Kurulu ile birlikte ziyarete katılan Hollanda APPM Firması yetkililerinden Mark von Kerkhof ise, E- Mobilite’nin Hollanda’daki uygulamaları hakkında bilgi verdi. Hollanda’da 9,6 milyon araç bulunduğunu söyleyen Kerkhof, “Elektrikli araba sayısı ise şu anda 10 bin civarında. Yıl sonunda bu sayının 20 bin sayısına ulaşması hedefleniyor” dedi. E- Mobilite kavramının özellikle Helmond ve Noord Brabant şehirlerinde uygulandığını ifade eden Kerkhof, “Bu şehirlerde şu anda birçok firmanın bulunduğu bir kampüs var. Elektrikli araç kullanımının artması bölgeyi özel şirketler için cazip bir hale getirdi. Özellikle elektrikli araç ile ilgili firmaların bölgeye gelmesi, kentlerin istihdamına olumlu yansımalar sağladı” diye konuştu.
Bursa’nın da bu iki şehir gibi bir teknoloji merkezi olması gerektiğini ifade eden Kerkhof, “Bursa için bir strateji oluşturarak, ulusal, bölgesel ve dünya fonlarından da destekler alarak Bursa’yı E- Mobilite konusunda başkent yapabiliriz. Yapılacak eylem planı ile hayata geçirilecek pilot projeler ile Bursa önemli bir vizyona sahip olabilir” şeklinde konuştu.
BALKANSİAD Bursa İçin Projeler Komitesi Başkanı Aybar Uluca ise, “E- Mobilite’nin önemini zaten hepimiz biliyoruz ve bunun için de komitemiz buna yönelik çalışmalar yapıyor. BALKANSİAD’ın Bursa İçin Projeler Komitesi e-mobilite ve benzeri projelerle Bursa’ya katkılar sağlamaya devam edecek” dedi.