Çevreye ve ekonomiye katkı
Trabzon’da yılda 80 ton bitkisel atık yağ toplanıyor
Trabzon Belediyesi bitkisel atık yağları toplatarak hem ekonomiye katkı sağlıyor hem de çevrenin kirlenmesini önlüyor. Lisanslı firma Kolza ve Ezici Biodizel Firmaları tarafından Trabzon’da yılda 80 ton bitkisel atık yağ toplanırken; 80 ton petrol kaynaklı dizelin kullanımından tasarruf ediliyor. Bitkisel atık yağların ortaya çıkardığı çevre kirliliğinin anlatılması için Belediye ekipleri, işyerleri ve vatandaşları ziyaret ederek bilgilendirme toplantıları yapıyor.
Lisanslı firmalar tarafından toplanan bitkisel aktı atık yağın 1 litresinden 1 kg Biodizelin elde edildiğini kaydeden yetkililer, 1 litre bitkisel atık yağın doğada 1 milyon litre kullanılabilir temiz suyu kirleterek çevre ve insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini ve Dünya Koruma Birliği verilerine göre 1500’lü yıllardan günümüze yaklaşık 800 canlı türünün neslinin tükendiğinin saptandığını kaydettiler.
Trabzon Belediyesi’nin ‘Bitkisel Atık Yağ Toplama Projesine’ vatandaşlar ilgi gösteriyor. Kullanılmış atık yağların lavabolara dökülüp çevreye zarar vermesinin önüne geçilmesi için başlatılan proje kapsamında vatandaşlar, evlerde oluşan en az 5 litre atık yağı kavanozda veya uygun kaplarda biriktirerek biodizel ve elektrik enerjisi üretiminde kullanılmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’dan ruhsat almış Ezici Bioelektrik ve Kolza Biodizel firmalarını arayıp teslim edebiliyorlar.
Trabzon Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü personeli atık yağların çevreye zararını önleyip ekonomiye kazandırılması için her yıl ilk ve orta öğretim okullarında bitkisel atık yağların toplanması konusunda eğitim vererek çeşitli yarışmalar düzenleniyor. Bunun yanında fast food, restoran, yemek fabrikaları ve lokantalar ziyaret edilerek atık yağ denetimi yapılıyor ve işletmeler bilgilendiriliyor. İşletmeler, atık yağlarını özel bidonlarda biriktirerek lisanslı geri toplama firmasına veriyor. Böylece hem çevre kirliliğinin önlenmesine, hem de ekonomiye katkı sağlanıyor.
İşletmeciler ve vatandaşlar biriktirdikleri atık yağları, “Alo Atık Hattı” 444 28 45, 444 30 19 numaralı telefonları arayarak teslim edebiliyor.