Bizi Takip Edin

Makaleler

Trafikte Çözüm Önerileri

08.03.2016

ertan ayçetin

Ertan AYÇETİN

Bursa Bisiklet ve Doğayı Sevenler Derneği Başkanı (BUBİDOSD)

 

Trafikte Çözüm Önerileri

Ülkemizin belli başlı şehirlerinde ki trafik yoğunluğunun azaltılması için çeşitli önlemler gündeme geliyor. Çünkü sabah ve akşam zamanın büyük kısmını trafikte geçiriyoruz. Bu da ofislerde verim düşüklüğünün yanı sıra, bizleri eve yorgun ve stresli dönen bireyler haline getiriyor. Trafik yoğunluğu nedeniyle yolda geçirilen zaman, normale göre %140 daha fazla olabiliyor. Böylece 1 saatte gidilecek yere 2,5 saatte varıyoruz.

Karbon salınımı ve harcanan yakıt giderlerini göz ardı etsek bile, uzun süre trafikte kalmanın vücudumuzu etkilerini sıraladığımızda durumun ciddiyetini anlıyoruz. Şöyle ki;

– Kan şekeri ve kolestrol yükseliyor,

– Kan basıncında iniş ve çıkışlar gözleniyor,

– Kardiyovasküler kondüsyon düşüyor,

– Uyku sorunları artıyor, kaliteli uyumak imkansız hale geliyor,

– Sırt ağrıları ortaya çıkıyor,

– Depresyon ve kaygı artıyor,

– Yaşam kalitesini etkiliyor ve hayattan tatmin alma sorunu çekiliyor,

– Öfke kontrolünün kaybıyla daha hoşgörüsüz ve agresif bir hale gelebiliyoruz.

Trafikte kaybedilen bu gereksiz zaman, çalışanları olduğu gibi şirketleri de olumsuz etkiliyor. Birçok şirket zamanı daha efektif kullanabilme amacıyla esnek çalışma saatleri uygulamakta, buna bağlı olarak personelini bisiklet kullanımına veya çalışanların ortak araç kullanımına teşvik etmek gibi çözümler üretmektedir.

Trafiği rahatlatmak amacıyla şehirlerimizde raylı sistemin geçtiği semtlerdeki işyeri, üniversite ve okul servis araçlarının kaldırılması da bu önlemlere eklenebilir. Servis araçlarının kaldırılmasıyla çocuklara ücretsiz ve çalışanlara indirimli olarak toplu taşımaya geçilebilir.

Ayrıca kent merkezlerine araç girişi ücretli olmalı, raylı sistem projelerinde otopark ve bisiklet park yerleri mecburi tutulmalı, otopark ücreti ulaşım ücreti ile ilişkilendirilmeli, bisikletlerin toplu taşıma araçlarında taşınması için düzenlemeler yapılmalı, bisiklet ile işe gidip gelenlere teşvikler verilmeli gibi çözümler uygulanabilir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 03 Kasım 2015 tarihinde yayımladığı yönetmelik belediyeleri, bisiklet yolları, park yerleri ve bisiklet kiralama istasyonları yapıp faaliyete geçirmekle zorunlu kılıyor.

Bu yönetmeliğin hayata geçirilmesinde Büyükşehir Belediyelerinin öncülük etmesi ve ilçe belediyeleriyle koordine çalışması çok önemli. Daha evvel şehirlerimizde yapılan örneklerde görünen hataların tekrarlanmaması için o şehrin tüm kurumlarının ve dinamiklerinin ortak hareket etmesi kaçınılmazdır.

Bu Haberi Paylaşın