Back

Sağlıklı Kentler Birliği 6. Yıl Konferansı Denizli’de yapıldı

Sağlıklı Kentler Birliği 6. Yıl Konferansı Denizli’de yapıldı
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin 6. yıl konferansı, 14-15-16 Ekim 2010 tarihlerinde Denizli Richmond Otel’de gerçekleştirildi. Denizli Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılan organizasyona üye belediyelerin yoğun katılımı oldu.6. Yıl Konferansı’nda “Kentsel Hizmetlerde Sağlığı Etkileyen Politikalar” konusu ele alındı. Bursa’da yaşanan sel felaketi nedeniyle Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Recep Altepe’nin katılamadığı toplantının açılış konuşmasını yapan Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Bursa’da yaşanan sel felaketinden dolayı üzüntü duyduğunu ifade ederek başladığı konuşmasında, Denizli’nin kısa süre önce birliğe üyeliğinin kabul edildiğini belirtti.

“Dünya standartlarında kriterler belirlenmeli”

Sağlıklı kentlerin önemine dikkat çeken Zeybekci, kimsenin çevreye, yaşadığı kente veya dünyanın farklı ülkelerinde yaşanan çevre kirliliğine duyarsız kalamayacağını söyledi. Artık ortak bir sorumluluk bilinci oluşturulması gerektiğini belirten Zeybekci, “Dünya standartlarında bir sağlık kriterine uygun olarak bir standart birliği oluşturmak gerektiğini düşünüyoruz. Katı atık çalışmaları, içme suyundaki kriterler, yerleşim kriterleri nedir gibi konularla ilgili ortak standartlar oluşturulmalı. Ülkeye ve bölgeye göre bölgesel standartlar geliştirilerek, toprak, su, çevre ve gelecek kirliliğinin önlenmesini hedef alan çalışmalar yapılmalı, bu konuda hassasiyet geliştirilmelidir. Ayrıca bilgi alışverişi ile gerekirse tüm üyelerin bu tür konuları taahhüt altına almaları gerekiyor” diye konuştu.Geleceğin dünyası ve geleceğin şehirleri adına Sağlıklı Kentler Birliği’nin önemli olduğunu düşündüğünü ifade eden Zeybekci, “500 bin nüfuslu bir belediye olan Denizli’de 250 bin kişinin yaşadığı alanda içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu çalışmaları başlatıp, üç altyapıyı birden değiştirdik. Öte yandan komşu yerleşmelerle de işbirliğine giderek Pamukkale Havzası’nda bir damla arıtılmamış suyun olmadığı alan bulunmaması konusunda çalışıyoruz. Katı atıkta da iyi bir noktaya geldik” diyerek Denizli Belediyesi’nin çalışmalarından örnekler verdi. Denizli’de altyapının bittiği noktalarda Türkiye’nin en temiz suyunun bulunduğu iddiasını taşıdıklarını da söyleyen Zeybekci, Sağlıklı Kentler Birliği’nin, yerel yönetimlerin ve vatandaşların menfaatlerini, karşılıklı olarak inceleyip en iyiye taşıyacağına inandığını söyledi.

“Toplumsal bilinç geliştirilmeli”

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Refik Yılmaz, Bursa’da yapılan çalışmaları ayrıntılı olarak anlattığı konuşmasında, “Bursa’yı çağdaş bir marka kent seviyesine ulaştırmayı hedefliyoruz” dedi. Bursa’da sağlıklı bir gelecek planlamak amacıyla projelerine yön verdiklerini anlatan Yılmaz, “Hizmetleri üretirken, hiçbir zaman tek yönlü değil, şehrin özelliklerini, artısını, eksisini, düşünerek çok yönlü planlama yapmalıyız. Ulaşımdan altyapıya, sportif ve kültürel faaliyetlerden sosyal yardımlara kadar her alanda yapılanlar kente değer katmaktadır” diye konuştu.Şehirlerin birbirinden farklı yaşam standartlarına sahip bireyleri bünyesinde bulundurduğunu ifade eden Yılmaz, kentleri olduğundan daha sağlıklı noktaya taşımak için kesin kararların alınarak, toplumsal bilincin geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Sağlıklı Şehirler Projesi’nin her geçen gün daha iyiye gitmeyi hedefleyen bir vizyona sahip olduğunu belirten Yılmaz, “Bizleri bugün Denizli’de bir araya getiren, kent sorunları için akılcı bir yöntem olan Sağlıklı Şehirler Projesi’dir. Sağlıklı Kentler Birliği, şehirlerimiz için yeni çözüm ve yöntemleri öğrenmek amacıyla, çevresini geliştirebilen, kaynaklarını genişleten bir misyona ve dinamik yapıya sahiptir. Sağlıklı Kentler Birliği’nin temel amacı, Dünya