Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 5. Fazı’nın ana temasını oluşturan “Tüm Politikalarda Sağlık ve Sağlık Alanında Eşitlik” konusu, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Ürgüp Buluşması’nda ele alındı.
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Ürgüp Buluşması ve 12. Olağan Meclis Toplantısı, 14-15-16 Mayıs 2010 tarihlerinde üye belediyelerin geniş katılımıyla yapıldı. “Tüm politikalarda sağlık ve sağlık alanında eşitlik” temasıyla gerçekleştirilen Ürgüp Buluşması’nda 5. Faz ana temaları konusunda bilgi paylaşımında bulunuldu.Ürgüp Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Perissia Otel’de yapılan toplantının açılış törenine Ürgüp Kaymakamı Çetin Oktay Kaldırım, Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız ile üye belediyelerin başkan ve yöneticileri katıldı. Açılış konuşmasını yapan Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, Ürgüp’ün UNESCO dünya kültür mirası listesinde yer aldığına dikkat çekerken, “Ürgüp, bir dünya kentidir. Çok sayıda medeniyete şahit olmuş, 3 bin yılı aşkın tarihi ile önemsenmesi ve korunması gereken bir bölgedir” dedi. Ürgüp’ün turizmin yanında aynı zamanda bir tarım kenti olduğunun altını çizen Yıldız, “Ürgüp sadece bizim değil, hepimizin. Ürgüpümüzü dünya ile paylaşıyoruz. Dünyanın dört bir yanından insanlar Ürgüp’e geliyor” diye konuştu.

“Dünyanın en büyük açık hava müzesi”
Ürgüp Kaymakamı Çetin Oktay Kaldırım ise konuşmasında, sahip olduğu değerleriyle birçok medeniyete beşiklik eden Ürgüp’te böyle bir toplantının gerçekleşmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirtti. Ürgüp’ün dünyanın en büyük açık hava müzesi olduğunu hatırlatan Kaldırım, 2009 yılında 1,5 milyonu yabancı olmak üzere 2 milyon 100 bin turistin Ürgüp’ü gezdiğini vurguladı. Toplantı için Ürgüp’ün tercih edilmesinden ötürü Sağlıklı Kentler Birliği üyelerine teşekkürlerini sunan Kaldırım, “Bu toplantıların, örnek projelerin paylaşılmasının, sağlıklı yaşam alanlarının ve sağlıklı kentlerin oluşturulmasının hem ülkemiz hem de turizm açısından son derece yararlı olduğunu düşünüyorum” dedi.“İnsan faktörünü ön plana aldık”
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe yaptığı konuşmada, Sağlıklı Kentler Birliği’nin, şehirde yaşayan ve çalışan insanların fiziki, psikolojik ve çevresel refahını geliştirmeyi amaçlayan uzun dönemli bir kalkınma hedefini bünyesinde barındırdığını söyledi. Başkan Altepe, yaşanabilir sağlıklı kentler için sağlık ve sağlığı ilgilendiren tüm kentsel ve çevresel konularda eşitsizlikleri azaltmak ve kent yoksulluğu ile mücadele etmek amacıyla işbirliği içerisinde çalışmalar yaptıklarının altını çizdi. Kentlerin ayrılmaz dinamikleri olan bireylerin gerek kişisel beklentileri gerekse yaşam ihtiyaçları gereği değişken bir yapıya sahip olduklarını dile getiren Başkan Altepe şöyle konuştu: “Sosyoekonomik durumları, eğitim düzeyleri, kültürel yapıları, yaşları ve yerleşim konumları değişkenlikte etkin rol oynamaktadır. Bu değişken yapı içerisinde beliren yoksulluk, şiddet, sosyal dışlanma, kirlilik, standardın altında olan barınma, evsiz insanlar ve göçmenler, sağlıksız yerleşim planlaması, kadın ve çocuk haklarının göz ardı edilmesi, sivil toplum kuruluşlarının eksikliği gibi konular, kentlerin mihenk taşlarını kaydırmakta ve sağlıklı şehir planlamasının önüne geçmektedir. Bizler belediyeler olarak, hem kamuya olan sorumluluğumuz hem de insan olmanın getirdiği sosyal sorumluluğumuz neticesinde; sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve kentte yaşayan bütün paydaşlar ile uyumlu bir şekilde çalışarak, sürekli kalkınmayı ve sürdürülebilir sağlığı yaşamalı ve yaşatmalıyız. Bizler hizmetlerimizi sunarken önce insan faktörünü ön plana aldık.”İnsan odaklı hizmet
Sağlıklı kentlerin ancak insan odaklı hizmetle oluşturulabileceğini dile getiren Başkan Altepe, bu doğrultuda Bursa’da hayataPaylaş