Bizi Takip Edin

Üye Belediye Haberleri

Yakakayı’da Şenlik Coşkusu

02.05.2018

Tepebaşı Belediyesi Sağlıklı Kent Konseyi’nin düzenlediği Yerel Tohum ve Fide Takas Şenliği’nin 3.’sü Yakakayı Mahallesi’nde coşku ile gerçekleştirildi.

2006 yılında çıkarılan 5553 sayılı Tohumculuk Yasasıyla tescillenmemiş tohum satışının yasaklanması ile Türkiye genelinde yok olmaya yüz tutan yerel tohumların korunması ve yaşatılmasını sağlamak amacıyla düzenlenen etkinlikte tohum üreticileri yerel, doğal, atalık, evladiyelik, geleneksel köylü tohumlarının yaşatılması için tohum ve fidelerini birbirleri ile takas etti. Tohum Takas Şenliği’nde; kayıt yaptıran katılımcılar birbirleri ile pembe domates, çitlemelik kabak, fındık domates, kavun, ıspanak, pazı, maydanoz, dereotu, roka, biber çeşitleri gibi tohum ve fide takasında bulundular. Ayrıca kayıt yaptıran kişilere Tepebaşı Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, Karaot Derneği ve Eskitohum tarafından üretilen toplamda 10 bin adet fide (patlıcan, domates ve biber fideleri) ücretsiz olarak dağıtıldı.

Yoğun katılım ile gerçekleştirilen etkinliğe Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ın yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Tepebaşı Belediyesi Sağlıklı Kent Konseyi Başkanı Serpil Çamoğlu, Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, Yakakayı Muhtarı Mustafa Ünler ve çok sayıda vatandaş ile üretici katıldı.

Yakakayı Muhtarlığı ile ortaklaşa düzenlenen şenlik doğa yürüyüşü ile başlarken tohum ve fide takas stantları gezildi ve takas işlemleri yapıldı. Etkinlikte daha sonra serbest kürsü konuşmalarına geçildi. Etkinliğe çeşitli kırsal mahallelerin yanı sıra şehir dışından katılarak katkı veren üreticiler, yaptıkları konuşmalarda tarımsal üretimde yerel tohumun önemine dikkat çekerek tarımın, üretimin ve toprağın korunması gerektiğini ifade ettiler.

Burada konuşan Yakakayı Mahalle Muhtarı Mustafa Ünler, “Bugün yapılmakta olan şenliği, şehirdeki yaşam ile köydeki yaşamın buluşması olarak görüyorum. Emeği geçen herkese ve misafirlerimize teşekkür ederim. Tohum ve fidenin toprakla beraber olması gerekir. Toprak bize verimli olmayı, ayrımcılık yapmamayı ve egoist olmamayı öğretir, verimlidir. Bir atarsın yüz, bin alırsın. İnsanoğlu buna sahip çıkarsa değeri kat kat artar. Buralara mahalle deniliyor. Horozun öttüğü, gübrenin koktuğu yer bal gibi köydür. Biz de köylü olmaktan çok mutluyuz” şeklinde konuştu.

Ardından söz alan Tepebaşı Belediyesi Sağlıklı Kent Konseyi Başkanı Serpil Çamoğlu ise “Biz bir tarım ülkesiydik. Ama artık tohumlarımızı ithal ediyoruz. Biz nasıl ithal eden bir toplum olduk. Ne yazık ki 5553 sayılı yasa ile tescilli olmayan tohumlarımızın satışı yasaklandı. Bu yasakla ellerinde tohumları bulunan birçok kişi birleşerek dernekler kurdu. 2010 yılından beri de 40ncı tohum şenliğinin yapıldığı bir Türkiye konumuna geldik. Çocuklarımıza toprağı, suyu ve havayı bırakacağız. Bunlar olmadan çocuklarımıza bir ülke bırakmak istemiyoruz. Termik santrale de karşıyız sonuna kadar mücadele edeceğiz. Sizler burada üretmeden biz sağlıklı ürünleri tüketemeyiz. Atatürk’ün de söylediği gibi; çiftçimiz, köylümüz milletin efendisidir. Siz varsanız biz de varız” diye konuştu.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de konuşmasına etkinlikte emeği geçenlere teşekkür ederek başladı. Çakırözer, “Fideleri ve tohumları getiren, bizlerle paylaşan herkesin ayaklarına sağlık. Başkanımız Ahmet Ataç’a ve Serpil Çamoğlu’na çok teşekkür ediyorum. İşte köy, böyle köydür. Bir de yukarıdan manzaraya bakarsanız, muhteşem bir ova. Bu ova tarım, ekmek, aş demek… Bu ovaya zehir santrali yapılmasını istemiyoruz. Hep birlikte ‘hayır’ diyoruz. Bunun partisi, görüşü olmaz. Gelecek kuşaklarımız için; havamızın, suyumuzun zehirlenmesine, toprağımızın bereketinin kaçmasına neden olacak kömürlü termik santrali istemiyoruz. Biz buraya havaya zehir verecek zehirli santral istemediğimiz için, çocuklarımıza sağlıklı yiyecek yedirmek için tohum takas ediyoruz. Sizleri de bu santrale ‘hayır’ demeye davet ediyorum” sözlerini kullandı.

Daha sonra kürsüye gelerek 3. Yerel Tohum ve Fide Takas Şenliği’ne katılan vatandaşlara hitap eden Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç ise “Yakakayı Köyümüz, 2009’dan sonra mahalle olan köylerimizden biri. Ben hala ‘köy’ diyorum. Ben de muhtarım gibi mahalle olmayı kabul etmiyorum. Köy; tarımıyla, insanıyla, hayvanıyla köy olur. Altyapı çalışmalarımız aralıksız sürüyor, 45 tane köy geçmişti bize, 35 tanesi bitti. Bu sene bütün mahallelerimizin altyapı hizmeti bitecek. Birkaç sene önce kuraklık oldu. Muhtarım, mezradaki hayvanların sulandığı çeşmenin kuruduğunu söyledi. Haber verdiler, geldik inceledik. Yeraltı suyunu arkadaşlarımız buldular, kulübe yaptılar ve üstüne 4 tane güneş paneli koydular. 4 panel, 1 kilovat elektrik demektir. Çalışmaya başladığında 1 saatte 5 buçuk ton su basmaya başladı. Bölgenin çobanları hayvanlarını getirdiler, kullanmaya başladılar. Hayvanların kiloları, sütleri arttı. Neticede biz çok memnun olduk” ifadelerini kullandı.

KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRAL YAPTIRMAYACAĞIZ
Konuşmasına bölgeye yapılması planlanan kömürlü termik santral konusuna değinerek devam eden Başkan Ataç, “Böyle bir yere kömürlü termik santral yapacaklarmış, şaşarım. Yaptırmayacağız. Bu bölgeden 60 tane kadını meclise götürdüm. İktidar partisinden kimse bu konuyu görüşmek istemiyor. Bizim insanımız bunlara muhtaç değil. Alpı Ovası o kadar verimli ki… Öte yandan Beyezaltın’dan çıkan lületaşının yıllık gelirin milyonlarca dolar olduğunu biliyorlar mı? Yapılan tarımdan elde edilen bereketi de düşünmüyorlar. Kızılcaören’den bir teyzemiz, ’30 yıl önce buraya dışardan geldik çocuklarımızı okutuyoruz. Niye böyle bir şey yapıyorlar’ dedi. Bu bölgenin insanı hassas, bu katliama izin vermeyecektir. Biz de elimizden geleni ortaya koyup bu santrali yaptırmayacağız. Bakın seçim için buraya gelecekler, bunun hesabını soracaksınız. Size yok teknoloji diyecekler, yok duman çıkmayacak diyecekler, bahaneler sıralayacaklar. Hepsi yalan! Nerede termik santral varsa, orada insan sağlığını kaybediyor” dedi.

Başkan Ataç’ın konuşmasına alkışlar ile karşılık veren üreticiler de kömürlü termik santral yapılmasına karşı olduklarını belirtti. Daha sonra Yerel Tohum ve Fide Takas Şenliği’ne katkı veren kişi ve kuruluşlara teşekkür belgesi takdim edildi.

Konuşmaların ardından Başkan Ataç ve beraberindekiler, vatandaşlar ile uzun süre sohbet etti. Şenlik programı, sahne alan müzik gruplarının seslendirdiği türküler ile sona ererken, Başkan Ataç da vatandaşların davetini kırmayarak yöresel oyunlara eşlik etti.

3. Yerel Tohum ve Fide Takas Şenliği’ne katılarak stant açan kişi ve kuruluşlar ise şöyle:
Yerel Tohum Derneği Yarımada Şubesi (İzmir), Karaot Tohum Derneği (Aydın), Seferihisar Belediyesi Can Yücel Tohum Merkezi (İzmir), Doğal Dost Tohum Derneği (Antalya), Yeryüzü Derneği ve Yeni İnsan Yayımevi (İstanbul), Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği (İstanbul), Bedriye Berber Engin – Yöresel lezzetler ve kırsal turizm tanıtımı (Bilecik), Bornova Belediyesi / S.S.Bornova Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (İzmir), Nilüfer Kırsal Alan Çalışma Grubu ve Ekoder (Bursa), Yerel Tohum Derneği (İzmir), Beyazaltın Mahallesi Lületaşı Atölyesi / Siyez Buğdayı (Eskişehir), Reyhan İşcan – Reishi Mantarı (Eskişehir), Eskişehir Yerel Tohum ve Fide Dağıtım Stantı ? Tepebaşı Belediyesi gönüllüleri ve Doğançayırlı üreticiler.

Bu Haberi Paylaşın