Yaşlı Dostu Kentler Sempozyumu” Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye Belediyeler Birliği işbirliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliğinin desteğiyle 26-27 Kasım 2015 tarihinde Bursa’da düzenlendi. 2 gün süren sempozyumda aktif yaşlanma ve yaşlılık döneminde kaliteli yaşam koşulları için kentsel tasarım, toplumsal dönüşümüne ilişkin “Dünya Sağlık Örgütünün Küresel Yaşlı Dostu Şehirler Rehberi”, Yaşlı Dostu Şehir kavramı içinde yaşlanma ve yaşlılığa ilişkin gelişmeleri ortaya koyacak araştırma ve incelemeler gibi birçok konuya değinildi.
Sempozyuma Büyükşehir Belediye Başkanı ve Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Recep Altepe, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, Bursa Vali Yardımcısı Ergün Güngör ve ilgili kamu kurumlarının temsilcileri katıldı. Ayrıca sempozyuma Sağlıklı Kentler Birliği üyelerinden Muğla Büyükşehir Belediyesi, Trabzon Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Çankaya Belediyesi, Denizli Büyükşehir Belediyesi, Gölcük Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi, Pendik Belediyesi, Kadıköy Belediyesi, Mezitli Belediyesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Gebze Belediyesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi Yalova Belediyesi sunum ve katılımlarıyla katkıda bulundu.
Sempozyumun açılışında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, Türkiye’de yaşlı nüfus oranının giderek arttığını ifade ederek değişen nüfus yapısı ve öngörülen yaşlanma düzeyi içinde kurumsal bakım hizmetleri çoğaltılsa bile artan yaşlı nüfusa yetmeyeceğini söyledi. Çiftçi, 2075’te Türkiye’de her 3 kişiden birinin 65 yaş ve üzerinde olacağının öngörüldüğünü belirterek “Bunun için de şimdiden çalışmalar yapılarak tedbirlerin alınması gerekiyor” dedi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Recep Altepe açılış konuşmasında sağlıklı yaşlanmanın en güçlü silahının yaşlılar için tecridin önlenmesi olduğunu belirtti. Konuşmasında, tüm sektörlerle birlikte şehirlerin yaşlı dostu hale getirilmesine yönelik uygulamaların yapılması ve bu politikaları destekleyen ulaşım, mahalle ve kent planlaması, mali politikalar, risk faktörlerine yönelik halk sağlığı ve konut imkanlarının geliştirilmesi gibi konulara değindi. Başkan Altepe, “İnsan doğar büyür ve yaşlanır. Hepimiz bu yoldan geçeceğiz. Bu zor ve meşakkatli yola yönelik aktif yaşlanma, yaşlılık döneminde kaliteli yaşam koşulları, yaşlılara yönelik kentsel tasarım, yaşlılığa ilişkin sorun ve gelişmeleri ortaya koyacak araştırma ve incelemeler gibi konular sağlıklı yaşlanma için büyük önem arz etmektedir. Bunun için sempozyuma katkı koyanlara teşekkür ediyorum” diye konuştu. Ayrıca “Nüfusun yaşlanması insanlığın en büyük başarılarından biridir.”, “ Sağlıklı çocuklar daha iyi öğrenir, sağlıklı erişkinler daha üretkendir ve sağlıklı yaşlı insanlar topluma aktif olarak katkıda bulunabilir.” sözleriyle konuya ilişkin mesajlar verdi. Yaşlılık konusunda “ yaşamın tamamını kapsayan sağlıklı yaşlanma”, “ yaşlanan nüfus için sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi”, “yaşlılara destekleyici ortamlar sunulması”, ve “daha iyi sağlık için araştırma çalışmalarının sürdürülmesi” gibi dört stratejik çalışma alanı olduğuna inandığını ifade etti. Bunu ‘yaşam seyri’ olarak adlandırdıklarını ve hedeflerinin yerel yönetimleri doğumdan ölüme kadar sürecin tamamına odaklamak olduğunu belirtti.
Sempozyumun açılışında ayrıca Bursa Vali Yardımcısı Ergün Güngör de bir selamlama konuşması gerçekleştirdi.
Açılış konuşmalarının ardından yaşlı dostu çalışmaları desteklemek amacıyla başvuruda bulunan belediyelerin ve valiliklerin çalışmalarının değerlendirilmeleri sonucunda ödüller verildi.
Ankara Valiliği, Bolu Valiliği ve Bursa Valiliği ile Bursa Büyükşehir Belediyesi, Erzincan Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Denizli Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Dinar Belediyesi, Gaziemir Belediyesi, Kadıköy Belediyesi, Pendik Belediyesi ve Gölcük Belediyesi ödüle layık görüldü.
Sempozyum boyunca aktif yaşlanma, yaşlılar için sosyal hizmetler, sağlıklı yaşam koşulları, yaşlılar için erişilebilirlik, kentte yaşlı bakımı başlıklarındaki sunumlar katılımcılar ile paylaşıldı. Oturumlar sonrasında “Değerlendirme Çalıştayı” ve “ Evde Bakım, Evde Destek, Sosyal Çalışmalar” gibi konulara yönelik çalıştaylar yapıldı. Pendik Belediyesinin organizasyonu ile 60 yaş üstü 80 kişilik katılımcı da Bursa’nın tarihi yerlerini ziyaret ettikten sonra sempozyuma katılma fırsatı buldular.
Ayrıca belediye bildirileri,poster bildirileri ve Belediye/STK/ Kurumsal sergi bölümleri sempozyumdayer aldı.