Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ortağı olduğu ALPER (Yenilenebilir Enerjiler İçin Öğrenme Programının Adaptasyonu) Projesi’nin dördüncü toplantısı Yunanistan’ın Midilli Adası’nda gerçekleştirildi. Toplantıda projede yer alan öğretmenlere yenilenebilir enerji hakkında eğitim verildi.
KOCAELİ MODEL OLACAK
Rüzgar ve güneş enerjisi ile enerji verimliliği alanında Avrupa ülkelerinde uygulanmakta olan mesleki eğitim müfredatının ülkemize aktarılmasını amaçlayan proje sonunda Türkiye’nin ilk Enerji Meslek Lisesi Kocaeli’de kurulacak.
4 ÜLKE KATILDI
Yunanistan’da gerçekleşen toplantıya Türkiye, Litvanya, İspanya ve Yunanistan’dan yenilenebilir enerji konusunda çalışan mesleki eğitim kurumu, danışmanlık ve araştırma merkezi temsilcileri katıldı. Toplantıya Kocaeli’yi temsilen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı, Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Atatürk Teknik ve Meslek Lisesi idarecileri, Kartepe Fevziye Tezcan Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi idarecileri ve Yalova Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği temsilcileri hazır bulundu.
MESLEKİ EĞİTİM KONFERANSI VE EĞİTİM PROGRAMI
Projenin ilerleyen bölümleri arasında Ekim ayı içerisinde Kocaeli’de ‘Mesleki Eğitim’de Yenilenebilir Enerji Kaynakları’ temalı konferans yer alıyor. Daha sonra projeden edinilen çıktıların Kocaeli ve bölgede faaliyet gösteren eğitim kurumları ile paylaşılması sağlanacak. Program kapsamında ayrıca mesleki eğitimden sorumlu eğitmenlerin eksikliklerin giderilmesi amacıyla eğitim programı düzenlenecek.
KOCAELİ PİLOT İL
Projeyle Avrupa’nın yenilenebilir enerji konusundaki deneyimi Türkiye’ye aktarılacak. Söz konusu faaliyetler kapsamında, mesleki eğitim müfredatının Avrupa Birliği Müfredatı ile uyumlaştırılmasının önü açılacak ve söz konusu sektörde yeni istihdam imkânları oluşturulacak. Proje kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından pilot olarak seçilen Kocaeli Atatürk Endüstri Meslek Lisesi’nde günümüzün yükselen değeri olan Yenilenebilir Enerji Teknolojileri bölümü kuruldu.
YEŞİL ENERJİYE PERSONEL
ALPER Projesi ile kurulan bölüm için Avrupa deneyimi incelendi ve müfredat Avrupa Birliği’ne uyumlu bir öğrenim müfredatı geliştirildi. 2012-2013 döneminde aktif hale gelerek 46 öğrenci alan bölüm enerji sektöründe istihdamı destekleyerek Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Alanında Rüzgâr Enerjisi Sistemleri, Güneş Enerjisi Sistemleri gibi yeşil enerji alanlarında uzman personel yetiştirecek.