Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, çevreci bir projeye daha imza attı.
444 06 01 nolu telefonu arayan vatandaşların evlerine araçlarıyla gidecek olan Çankaya Belediyesi, elektronik atıkları adresten alacak.
Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, çevreci bir projeye daha imza attı. ‘Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Ayrı Toplanması Projesi’ kapsamında, atık hale gelmiş elektrikli ve elektronik eşyalar, evlerden ve konteyner aracılığıyla semtlerden alınacak.
Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney Salonu’nda düzenlediği basın toplantısıyla projeyi tanıtan Başkan Tanık, Maltepe Ortaokulu, Mehmet Emin Resulzade Anadolu Lisesi, Hürriyet İlkokulu, Namık Kemal Ortaokulu, Ayten Şaban Diri Ortaokulu ve Ayten Tekışık Ortaokulu öğrencilerini de konuk etti. “Yarınımızın büyükleri olan sizlerin çevre bilinci çok önemli” diye öğrencilere seslenen Başkan Tanık, günümüzde en hızlı tüketilen elektronik ve elektrikli aletler arasında oyuncakların yer aldığını ifade ederek, öğrencileri çevre konusunda daha da duyarlı olmaya davet etti.
“ÇÖP, ATINCA KURTULUNAN BİR ŞEY DEĞİL”
Ankara’nın günde 800 bin tonluk çöp ürettiğini ifade eden Tanık, “Bu rakamın yüzde 1’ini elektronik ve elektrikli atıklar oluşturuyor. Çöp, atılınca kurtululan bir şey değil. Katı atık yönetiminde geri dönüşüm çok önemli” dedi.
Çöp üretiminin çok hızlandığını vurgulayan Başkan Tanık, “Atıkların iyi yönetilmemesi durumunda gelecek nesiller çok daha korkunç bir çevrede yaşayacak. Çevreye sahip çıkmak, zehirli malzemeler içeren elektronik atıkları ayrıştırmak zorundayız. Pilleri, yanık yağları, hastane atıklarını, cam, metal ya da kağıtları ayrı hale getirmek hayati önem taşıyor” diye konuştu.
ATIK MALZEMELERDEN TABLO
Toplantının sonunda atık malzemelerden ürettikleri bir tabloyu ve kumbarayı Başkan Tanık’a hediye eden öğrenciler, çevre duyarlılıklarını gözler önüne serdi. Başkan Tanık, öğrencilerin çevre bilincinden büyük bir mutluluk duyduğunu ifade ederek, aldığı hediyelerin çok değerli olduğunu belirtti.
Öğrencilere atık malzeme konteynerlarını da gezdiren Başkan Tanık, sistemin nasıl çalışacağını konteyner başında da anlattı.
PROJENİN AMACI
Projeyle, elektrikli ve elektronik eşyaların içindeki gaz ve toksit maddelerin çevreye ve insan sağlığına verdiği zararın önlenmesi ve bu tür atıkların yeniden kullanılır hale dönüştürülmesi amaçlanıyor. Atık elektrik ve elektronik eşyalar, evsel atıklar ve ambalaj atıklarından ayrı bir şekilde toplanacak ve çevreye zarar vermeden entegre tesislerinde geri dönüşümü sağlanacak.
TOPLAMA YÖNTEMİ
Proje kapsamında, elektrikli ve elektronik eşyaların ayrı toplanması için iki yöntem oluşturuldu. Büyük eşyalar 444 06 01 ve 528 20 15 nolu telefonların aranması sonucunda belediye tarafından adresten teslim alınacak.
Küçük eşyalar ise, Çankaya Belediye Başkanlığı Binası-Kolej, Çankaya Zabıta Müdürlüğü Binası-Maltepe, Fen İşleri Müdürlüğü-Lozan Park, Milli Savunma Bakanlığı Lojmanları-Oran TRT yanı, Angoraevleri-Beysukent’te yerleştirilen konteynerlara bırakılabilecek.
Proje kapsamında konteynerlerin sayısı arttırılacağı gibi, Cevizlidere Caddesi’nde de geri dönüşecek atıkların tamamının bir arada toplanacağı geri getirme merkezi oluşturulacak. Merkezin yıl bitmeden hizmete açılması hedefleniyor.