İzmir Büyükşehir Belediyesi, atıksu arıtma çamurlarını güneş enerjisiyle kurutup ekonomik değere dönüştürecek ilk tesisi Menderes’te kurdu. Tesiste elde edilen elektrik enerjisi ve fosil yakıt kullanımını engelleyen nakliye tasarrufu, yıllık 1000 ton karbondioksitin atmosfere salınımını engelleyecek. Sırada Torbalı, Tire ve Çandarlı var.
Çiğli’deki Atık Su Arıtma Tesisi sahası içinde Avrupa’nın en büyük kurutma ve dünyanın sayılı büyük çamur çürütme tesislerinden birini hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, çevre ilçelerde kurduğu arıtma tesislerindeki çamuru kurutmak için de önemli bir çevre yatırımına daha imza attı.
Atık su arıtma tesislerinden çıkan çamurun “solar” sistemle (güneş enerjisi) kurutulması için Menderes’teki Havza Atık Su Arıtma Tesisi’nde “Solar Çamur Kurutma Tesisi” kuruldu. 634 bin Euro’ya mal olan tesis, bu ayın sonunda hizmete girecek. 1440 metrekarelik alanda yer alacak tesiste yılda 2 bin ton yaş çamur kurutulacak.
Böylelikle çamurun kurutulmasında yenilenebilir bir enerji kaynağı olan güneşin kullanılması ile taşıma ve çamur kurutma maliyetlerinden büyük oranda tasarruf sağlanmış olacak. İZSU bu önemli çevre projesini 2013 yılında “yenilenebilir enerji” başlığı altında İzmir Kalkınma Ajansı’na sunmuş, İZKA tarafından kabul edilen proje 827 bin liralık destek almıştı.
2 bin ton çamur 480 tona düşecek
Solar Çamur Kurutma Tesisi’nde, Menderes ilçe merkezi ve civarındaki köylerin evsel atık sularının arıtıldığı Havza Atık Su Arıtma Tesisi’nden çıkan yılda 2 bin ton çamurun kurutulacağını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “Kurutma işleminden sonra 480 ton kurutulmuş çamur elde edeceğiz ve bu çamur çimento sanayinde ek yakıt olarak veya tarım alanlarında gübre olarak kullanılabilecek. Bu konuyla ilgili özel sektörden gelen talepleri değerlendiriyoruz.
Daha önce bu çamuru susuzlaştırma işleminin ardından 70 kilometre uzaklıktaki Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’ne taşıyorduk. Şimdi taşıma maliyetini de ortadan kaldırarak bu çamuru kullanım noktalarına ulaştırma imkanı bulacağız. Bu tesisimizin ardından Torbalı’da Ayrancılar ile Selçuk bölgesi, Tire’de Bayındır ve Ödemiş bölgesi, Çandarlı’da da Bergama ve Dikili bölgelerinin çamurlarını kurutacak benzer sistemi kurarak, bu çamurun kurutulması için harcayacağımız biogazı başka alanlarda kullanacağız” dedi.
Meteoroloji istasyonu bile var
120 metre uzunluğunda, 12 metre genişliğindeki tesiste güneş enerjisinden maksimum oranda yararlanabilmek amacıyla örtü malzemesi olarak polikarbon malzeme, sera içinde de paslanmaya karşı galveniz çelik malzeme kullanıldı.
12 metre genişliğinde iki karıştırıcının bulunduğu tesiste ortada bir hol bulunuyor. Arıtma tesisinde susuzlaştırılan çamur kantara yüklenerek yere serilecek ve karıştırıcılar vasıtasıyla karıştırılarak yüksek sıcaklıkta kurutulup ortada bulunan hole yine otomasyon sistemiyle aktarılacak. Yüzde 80 kuru madde içeriğine ulaşan çamur buradan kamyona yüklenecek. Tesiste ayrıca hem sera içinde hem de dışarıdaki nemi ve sıcaklığı ölçen bir meteoroloji istasyonu bulunuyor. Bu istasyon sıcaklık ve neme göre tesisin içinde bulunan 14 fanı harekete geçirerek çamurlar için tesisin içinde ideal kurutma ortamı sağlayacak.
Her yıl 1500 ağaç
Solar kurutma yöntemi ile elde edilen elektrik enerjisi ve fosil yakıt kullanımını engelleyen nakliye tasarrufu, yıllık 1000 ton karbondioksitin atmosfere salınımının engellenmesi anlamına geliyor. Başka bir deyişle, solar çamur kurutma yöntemiyle yılda 1500 adet ağaç doğaya kazandırılmış olacak. Bu projeyle fosil yakıtlara alternatif olarak yenilenebilir enerji kaynağı etkin bir şekilde kullanılacak. Enerji verimliliği sağlanarak, temiz üretim yoluyla çevreye verilen zararı azaltacak bir sistem hayata geçirilmiş olacak.
Bu tesislerde günlük olarak oluşacağı tahmin edilen yüzde 20 katı madde içeriğindeki çamur, yüzde 80 kuru madde içeriğine getirilerek çamur nakliyesinden yılda yaklaşık 1 milyon TL tasarruf sağlanacak. Ayrıca Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nde faaliyet gösteren Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’ne daha az çamur geleceğinden, bu tesiste kullanılacak enerjiden de önemli derecede tasarruf sağlanmış olacak.